Άλλα Συνέδρια ΕΛΕΙΕ

 ELEIE_GR_LOGO.jpg

H Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης και  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,  υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», οργανώνουν στις 10 και 11 Απριλίου 2021 (ώρα έναρξης 10:00) διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και η Συγκρότηση του Ελληνικού  Κράτους. Σύγχρονες Ερμηνείες».

Στο συνέδριο συμμετέχουν 21 διακεκριμένοι ομιλητές και βασικός του στόχος είναι η ανάδειξη και συζήτηση πτυχών της  Ελληνικής Παλιγγενεσίας υπό το πρίσμα σύγχρονων ερμηνειών  που έχει αναδείξει η ιστορική έρευνα. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το συνέδριο  επικεντρώνεται αφενός στην προετοιμασία και την εκδήλωση του  επαναστατικού αγώνα και αφετέρου στη θεσμική διαμόρφωση του ελληνικού  κράτους κατά τον 19ο αι.

 Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά από τους επίσημους λογαριασμούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Facebook και στο YouTube.

Facebook: https://www.facebook.com/uowm.gr/live_videos/

YouTube 1η Ημέρα: https://youtu.be/CCZqd2Y8bNg

YouTube 2η Ημέρα: https://youtu.be/2GVptcow330

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΕΕ), Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΔΕΥΣΗΣ (ΕΛΕΙΕ) και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΔΗΣΥ)

σας καλούν

 Στην παρουσίαση του βιβλίου του Σήφη Μπουζάκη «Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Δασκάλων & Νηπιαγωγών» ΠΑΣΚ 1974-2018.  Αγώνες για τη δημοκρατία και την αλλαγή στην εκπαίδευση: Θέσεις,αντιθέσεις,δράσεις,πρόσωπα

Ιωάννινα, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, στις 18.00 στην αίθουσα "Δημ. Χατζής" (Παλιά Σφαγεία)

Θα χαιρετήσουν:  

Σταύρος Πετράκης, Γραμμ. του Πανελλ Συμβουλίου της ΔΗΣΥ Εκπαιδευτικών ΠΕ

Γιώργος Αμυράς, Βουλευτής ΝΔ

Χρήστος Μαντάς, Τ. Βουλευτής, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Κωνσταντίνος Γάτσιος, π. Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπ. Βουλευτής ΚΙΝΑΛ

Γεώργιος Δήμου, π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μενέλας Παπαχρήστος, π. πρόεδρος ΔΟΕ

Κώστας Παργανάς, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων

Εισηγητές:

Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Προλογίζει-Συντονίζει:

Δημήτρης Μπράτης, Γενικός Γραμματέας ΑΔΕΔΥ

 

Την εκδήλωση θα κλείσει με την αντιφώνησή του ο συγγραφέας Σήφης Μπουζάκης

 

 

1135D128486Η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛΕΙΕ) σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και τις εκδόσεις Gutenberg παρουσίασαν τον συλλογικό τόμο «Εκπαίδευση και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: Ιστορικοσυγκριτικές προσεγγίσεις» προς τιμήν του Καθηγητή Σήφη Μπουζάκη. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στις 26 Μαΐου, η ΕΛΕΙΕ απένειμε στον τιμώμενο τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου. Για το έργο και την προσωπικότητα του Καθηγητή Σήφη Μπουζάκη μίλησαν οι: Ανδρέας Καζαμίας, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίων Wisconsin & ΕΚΠΑ, Μιχάλης Κασσωτάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης, Δημήτρης Φωτεινός, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ και Περσεφόνη Σιμενή, Δρ. Επιστημών Αγωγής, Δασκάλα. Χαιρετισμό απηύθυναν o εκδότης Γιώργος Δαρδανός, o καθηγητής και Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος Κώστας Μαλαφάντης και o Αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Ε Σταύρος Πετράκης. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΕΙΕ και Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου Παναγιώτης Κιμουρτζής. Ο τιμώμενος Σήφης Μπουζάκης απηύθυνε ευχαριστήρια αντιφώνηση.
ΑΦΙΣΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, η Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.,  σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛ.Ε.Ι.Ε.), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) και το Ίδρυμα Γληνού  και με την υποστήριξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Επιστήμες της Αγωγής: Θεωρητικές, Ερευνητικές και Διδακτικές Προσεγγίσεις στην Ιστορία και στην Τοπική Ιστορία»,  ανακοινώνουν τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου στο πεδίο της Ιστορίας της Εκπαίδευσης με τίτλο «Εκατό χρόνια από τη γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917»

 

 afisa arweler
 Ομιλία που δόθηκε από την καθηγήτρια και πρύτανι του Πανεπιστημίου της Σορβόνης κ. Ελ. Αρβελέρ στο αμφιθέατρο της Eλληνοαμερικανικής Ένωσης στις 30 Νοεμβρίου 2012, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης.

H Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Εταιρία Ελλάδος, τον Τομέα Παιδαγωγικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, τις εκδόσεις Gutenberg και την Ένωση Κρητών Πάτρας «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» σας προσκαλούν να παραστείτε σε εκδήλωση προς τιμήν του καθηγητή Σήφη Μπουζάκη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014, στις 20.00, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο του Σήφη Μπουζάκη θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης Αντώνης Χουρδάκης. Προλογίζει-συντονίζει ο καθηγητής Ανδρέας Καζαμίας.
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Ι.Ε.
Καθηγητής Α. Χουρδάκης

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και τη συνεργασία του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Ιστορίας του ΠΤΔΕ του Παν. Θεσσαλίας και της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών οργανώνεται εκδήλωση στην κεντρική αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 στις 7.30 μ.μ. για να τιμηθεί η προσωπικότητα και το πολυσχιδές επιστημονικό και διδακτικό έργο του ομότιμου καθηγητή του Παν. Θεσσαλίας Χαράλαμπου Χαρίτου. Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο Αντώνης Χουρδάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Χρήστος Γκόβαρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για την προσφορά και το έργο του τιμωμένου θα μιλήσουν ο Αντώνης Σμυρναίος, επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Γιώργος Κοντομήτρος, δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης, η Ιουλία Κανδήλα, δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης, ο Νίκος Στάμος, πτυχιούχος ΠΤΔΕ, η Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο Δαυίδ Αντωνίου, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα συντονίσει η Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  
Πρόσκληση Εκδήλωσης                                             Δελτίο Τύπου
 

 


 

Home

Αντικείμενο του επιστημονικού αυτού Διημέρου είναι η χαρτογράφηση της πορείας της ιστοριογραφίας της ελληνικής εκπαίδευσης, που, αν και έχει αναγνωρισιμότητα πεδίου ήδη από τον 19ο αιώνα, παρουσιάζει ερευνητική ευρωστία με σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις από τη δεκαετία του 1970 και εξής. Η βιβλιογραφική παραγωγή στην τεσσαρακονταετία αυτή ανασυγκρότησε σε σημαντικό βαθμό την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα του παρελθόντος, διαμορφώνοντας παράλληλα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του επιστημονικού πεδίου της Ιστορίας της Εκπαίδευσης μέσα από τις θεωρητικές παραδοχές και τα μεθοδολογικά παραδείγματα που κυριάρχησαν, αλλά και τις θεματικές, τον ιστορικό χρόνο και χώρο που έλκυσαν περισσότερο το ερευνητικό ενδιαφέρον.